Nawigacja

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Losowa Fotka

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Magda
29-06-2021 19:23
Hej. Jutro (30.06.2021) od godz. 17 działamy w Harcówce przy remoncie pomieszczeń klubowych. Jeżeli ktoś może pomóc to zapraszamy, każdy się przyda, obowiązuje strój roboczy

Dzedzej
21-07-2019 11:59
Nowe drogi w okolicy Lubawki https://czadrow24.
..nnogorskim

Dzedzej
17-06-2019 15:20
Dodane nowości do topo Skalnych Bram z Karkonoszy

Dzedzej
07-06-2019 17:48
w topo Nowej Ziemi 19 nowych dróg - polecam

Chudy
04-06-2019 11:42
Info w sprawie koncertu dla Małego na forum

Dzedzej
26-03-2019 18:54
Aktualizacja w topo Diablak i Ambona w Kaczawskich

Paras
14-01-2019 12:19
Ściana w Jaworzynie Śl.- post na forum

KrzysiekLachniuk
24-10-2018 10:42
Następnie odkucie tynków do cegły na wysokości 1.50 albo i wyżej ( impregnacja cegły itd.). Kolejny krok to odświeżenie lokalu i prace malarskie.

KrzysiekLachniuk
24-10-2018 10:41
Pierwszym etapem jest ogarnięcie lokalu ze starych gratów co nastąpi już w tym tygodniu. Kolejny etap to instalacja nowego pieca z podajnikiem węgla aby lokal był opalany w trybie ciągłym.

KrzysiekLachniuk
24-10-2018 10:40
Informacyjnie: Po ostatnim spotkaniu w niezbyt licznym gronie ustaliliśmy że podejmiemy próbę reanimacji lokalu klubowego i przywrócenia go do stanu używalności.

Członek PZA

Wspierają nas

facebook

Zobacz temat

Drukuj temat
Serbia&Kosovo
gizela
Witam, w ramach głęboko posuniętej fascynacji krajami byłej Jugolandii oraz w obliczu decyzji Trybunału w Hadze, aby uznać niepodległość Kosova wymyśliłam chytry plan wyjazdu, który polegał będzie na nalocie ww. krajów oraz smuceniu się z Serbami przy ra..ji oraz cieszeniu z Kosovarami przy kosowskiej w..ce.

Może ktoś byłby chętny na tygodniowy wyjazd włóczący w okolicach poświąteczno-sylwestrowych wraz z podziwianiem gór Parku Narodowego Tara, co by jeszcze zbliżyć się do Bośni? A Sylwester na Bałkanach to ekscytujące przeżycie, bo nigdy nie wiadomo, kto strzela.

Kuba może potwierdzić, że na granicy polsko-słowackiej łapię stopa do Kosova, więc polecam i zapraszamSmileSmileSmile.

Pozdrawiam
Edytowane przez gizela dnia 25-07-2010 21:09
Chabry z poligonu wiozę Ci do domu

Paras
Hej, w piątek będę w Serbii co prawda tylko tranzytem ale mogę spytac czy mają wolne miejsca na SylwkaSmile

gizela
to w Kosovie pytajSmile
i ja nie chcę się nigdzie wbijać, ja chcę z nimi śpiewać na ulicachSmile

gizela
Jakby ktoś był zainteresowany Kosovem, daję linki do artykułów tych dziennikarzy, którzy nas złapali na stopa i z którymi podróżowaliśmy po Serbii i wjechaliśmy do Kosova (wskazówka - więcej nie wjeżdżać na legitymacjach dziennikarskich, bo na granicy żołnierze KFOR sprawdzają 10 razy dłużej)
Można przeczytać o tych sytuacjach, w których braliśmy udziałSmileSmile

To nam też w Prizrenie Kosovarzy (w sensie Kubie i mi oraz dziennikarzom) stawiali, kiedy w całym mieście zgasło światło...

To z tą Norą z kiosku też rozmawialiśmy, ale to my mamy lepsze zdjęcia z mostu w Kosovskiej Mitrovicy, bo gdy dziennikarze pytali wojsko, czy mogą robić zdjęcia i jak wygląda sytuacja w Kosovie, my tymczasem z partyzanta trzaskaliśmy fotki...
Dodatkowo radośnie było, jak wracaliśmy z Kubą w Prisztinie do noclegowni, i też w całym mieście zgasło światło, po prostu jakiś kosmos...

Tak jak napisał Ziemek w artykule...."dobrze być Polakiem w Kosovie". My to też odczuliśmy, kiedy jeden Kosovar nas zobaczył w albańskiej części Kosovskiej Mitrovicy, zapytał "Skąd jesteście". Ja na to "Z Polski", ale 3 razy się zastanowiliśmy z Kubą, czy aby na pewno Polska uznała niepodległe Kosovo. Chłopak podniósł palec do góry i uśmiechnął się "Ok". I nawet plecak chciał mi dalej nieść.

Ach, tamte klimaty....

Także poniekąd relacja Ziemka jest troszkę naszą relacją z 2008 r. po ogłoszeniu niepodległości Smile

http://fakty.inte...e,1180540,
http://fakty.inte...py,1173274

Takie moje przemyślenia, jakby kogoś to interesowało...
My się w sumie z nimi rozdzieliliśmy w Kosovie, ale właściwie to byliśmy w tych samych miejscach, dlatego zdjęcia w artykułach również są takie same jak naszeSmile

Zapraszam do Kosova, tam gdzie barmani stawiają, gdzie życie płynie wolno, gdzie trzeba 3 razy pomyśleć, zanim się coś powie, gdzie nie ma chwili, żeby nie spotkać KFORu, gdzie meczety odbijają się w domach ze szkła, gdzie są piękne góry i znaki drogowe z ograniczeniem prędkości dla czołgów, gdzie na każdym kroku stoją pomniki dla UCK, gdzie z kamieni na łąkach ułożony jest napis "PAVARSIA", czyli "WOLNOŚĆ"...
Gdzie od czasu niepodległości z balkonów zwisają flagi z brodatym Ademem Jashari (komendant UCK - Armii Wyzwolenia Kosova), wojownikiem o niepodległość Kosova, na których napisane jest od 2008 r. "BAC, U KRY" - czyli "Wujku, zrobione..."

Podpisuję się dwoma rękami pod wrażeniami Ziemka z Kosovskiej Mitrovicy:
"Na serbskim brzegu rzeki obłażą z tynku wielkie, betonowe bloczyska i powiewają gigantyczne serbskie flagi. Po stronie albańskiej robotnicy pokrywają kolorowymi tynkami osiedle nowych apartamentowców. Pomiędzy bloczyskami a apartamentowcami - transportery opancerzone, karabiny maszynowe, bojowe mundury, kevlarowe kamizelki i zacięte miny żołnierzy z całego świata - od Bangladeszu po USA i od Norwegii po Ghanę".
Jeśli ktoś kiedyś oglądał "Niekończącą się opowieść" to ja właśnie tak się czułam przechodząc przez most w Kosovskiej Mitrovicy - jak bohater tego filmu, kiedy przechodzi przez bramę, a po obu stronach są sfinksy, które za chwilę otworzą oczy.... Jak ktoś oglądał, to wie o co chodziSmile

SmileTo naprawdę niesamowity kraj!
Edytowane przez gizela dnia 27-07-2010 15:27

Jarek
calkiem niezle, mysle ze warto sie zastanowic ...

gizela
Smile
ja też tak myślęSmile

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.09
9,666,548 unikalne wizyty